- 30 sierpnia, 2022
- -
Funkcjonalne kuchnie bielsko
Jak urządzić kuchnię, aby wykonywane w niej czynności były szybsze, mniej męczące i wydajniejsze. Niech Twoim drogowskazem będą zasadny ergonomii w kuchni. Odpowiedni układ mebli, wysokość blatów, głębokość szafek czy wysokość zlewu pozwolą Ci urządzić funkcjonalne pomieszczenie. Podziel kuchnię na strefy i zadbaj o właściwe oświetlenie, a będziesz cieszyć się ergonomiczną kuchnią. Idealnie gdy wszystko znajduje się w niej pod ręką, a utrzymanie porządku jest bezproblemowe i intuicyjne. Poznaj kilka zasad.
Funkcjonalność w kuchni – wysokość blatów
Blaty w kuchni powinny być dopasowane do wzrostu i potrzeb domowników. Przyjęło się, że wysokość blatu kuchennego powinna wynosić 85 cm. Według najbardziej uniwersalnej reguły, blat powinien znajdować się ok. 10-15 cm poniżej łokcia stojącej osoby. Za idealne przyjmuje się następujące wymiary dla blatów: blat, przy którym obieramy warzywa i owoce powinien znajdować się na wysokości 100-110 cm. Zlewozmywak musi mieć wysokość 90-100 cm. Z kolei kuchenka ok. 80-90 cm. Te zalecenia są jednak dobre dla dużych kuchni, gdzie możemy sobie pozwolić na różnorodność wysokości.
Funkcjonalność w kuchni – układ mebli kuchennych
Na początek zazwyczaj bierzemy pod uwagę rozmiar, kształt, a także ulokowanie okien i drzwi. Później łatwiej możemy dobrać układ mebli. Przyjmuje się, że najbardziej uniwersalnym układem mebli jest kuchnia w kształcie litery „L”. Zapewnia optymalną wygodę w poruszaniu się po wnętrzu, a także pozwala na wprowadzenie w życie innych zasad ergonomii.
Kuchnia z wyspą? Jeśli pozwala na to metraż i kształt Twojej kuchni., to najbardziej polecanym i ergonomicznym rozwiązaniem jest wyspa w kuchni. Na niej właśnie najczęściej lokuje się strefę przygotowania posiłków i gotowania. Można tam także urządzić strefę zmywania. Kuchnia z wyspą jest modnym, atrakcyjnym i nowoczesnym rozwiązaniem aranżacji. Pozwala także na większą dowolność w rozmieszczeniu tzw. trójkąta roboczego.
Funkcjonalność w kuchni – podział na strefy
Pierwszą i najważniejszą zasadą ergonomii w kuchni jest podział na 5 stref, które powinny być rozmieszczone obok siebie zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych). Dzięki temu poruszanie się w kuchni będzie dużo łatwiejsze i wygodniejsze. Można ograniczyć do minimum chodzenie, obracanie i schylanie się, a nawet podnoszenie czy wyciągane rąk.
Jakie są te wspomniane strefy?
- Strefa przygotowywania posiłków- blat kuchenny lub wyspa. Zadbajmy o odpowiednią wysokość i szerokość blatu, dzięki temu jest wygodnie pokroimy warzywa i owoce czy wymieszamy składniki. Warto nad blatem zainstalować reling kuchenny czyli specjalną szynę, na której zawiesimy najpotrzebniejsze akcesoria, na przykład chochle, łyżki cedzakowe. W tej strefie powinien znaleźć się też stojak z nożami, deski do krojenia oraz pojemniki z przyprawami.
- Strefa gotowania- kuchenka, piekarnik i mikrofalówka. Oprócz typowych, zwykłych kuchenek gazowych czy elektrycznych, coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się kuchnie indukcyjne. Ważne aby uniknąć przykrych zapachów, nad kuchenką warto zamontować okap.
- Strefa zmywania- zlewozmywak, zmywarka, a także kosze na śmieci. Dzięki zmywarce możemy zaoszczędzić czas, a wysoka temperatura mycia zapewni także większą higienę. Kosze do segregowania śmieci najlepiej umieścić w szafce z wysuwaną szufladą. Dobrze przy zlewie umieścić przybory do mycia i sprzątania, takie jak płyn do naczyń, ściereczki, gąbki do naczyń, szufelkę i zmiotkę czy worki na śmieci.
- Strefa zapasów- lodówka, zamrażarka i szafki na produkty niewymagające chłodzenia. Zakładamy, że ta strefa powinna się znajdować jak najbliżej wejścia do kuchni, aby można było swobodnie rozpakować i rozlokować zakupy, bez poruszania się po całym pomieszczeniu.
- Strefa przechowywania- małe AGD, szafki na garnki oraz naczynia i sztućce. Tutaj dobrze się sprawdzą wiszące szafki, w których swobodne umieścimy talerze, miski, szklanek czy kubki. Bezpiecznym i nowoczesnym rozwiązaniem są szafki, które zamiast tradycyjnie się otwierać na zawiasach mają podnośniki klapowe. Dobrym pomysłem są szuflady z pełnym wysuwem, zamiast półek w dolnych częściach szafek. Zadbamy dzięki temu o nasz kręgosłup, bo niepotrzebnie nie będziemy się schylać, kucać czy klękać.
Funkcjonalność w kuchni – trójkąt roboczy
Reguła ta obejmuje układ najważniejszych przedmiotów w kuchni czyli lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Idealnie jeśli są ustawione w taki sposób, by stanowiły wierzchołki kształtu trójkąta. Ważne, by znalazły się one jak najbliżej siebie. Pozwoli nam to na zachowaniu ciągu pracy i znacznie zmniejszymy pokonywane odległości podczas codziennych prac w kuchni.
Funkcjonalność w kuchni – oświetlenie
Oświetlenie to jedna z najistotniejszych kwestii decydujących o ergonomii w kuchni. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie kilku źródeł światła. Niestety jedna lampa na środku sufitu nie będzie wystarczająca. Oświetli ona równomiernie pomieszczenie, ale już nie dotrze na przykład pod wiszące szafki.
Zapraszamy do naszego showroomu ZAAR meble bielsko