- 30 maja, 2021
- -

Aranżacja kuchni nie jest najprostszym zadaniem ‒ wybór mebli, dodatków, sprzętów, blatów warto dokładnie przemyśleć. Dziś skupimy się na ostatnim elemencie, czyli na blatach, a mówiąc dokładniej, na na blatach drewnianych.
Co warto wiedzieć na temat blatów wykonanych ze wspomnianego materiału? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury!
Drewniany blat ‒ cząstka natury w kuchni
Blaty drewniane doskonale się prezentują, są eleganckie, sprawiają, że w kuchni jest przytulniej. Co więcej, drewno dobrze komponuje się z meblami w wielu kolorach ‒ zarówno z białymi, kremowymi, jak i z grafitowymi, a nawet czarnymi, znakomicie też współgra z różnego typu dodatkami. Drewniany blat sprawdzi się w kuchni zaaranżowanej w stylu klasycznym nowoczesnym, industrialnym i każdym innym.
Co więcej, drewno jest dość łatwe w obróbce, można więc wyciąć konieczne otwory i dostosować wymiary blatu do indywidualnych preferencji. Wspomniany materiał można poddawać odnowieniu, dzięki któremu wszelkie uszkodzenia znikną, a blat będzie wyglądał jak nowy.
Jaki blat drewniany wybrać?
Wybór blatów drewnianych do kuchni jest dość duży. Na jakie kwestie warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim na:
- Gatunek drewna ‒ bardzo ważne jest, z jakiego materiału zostanie wykonany blat. W przypadku kuchni zalecane są blaty wykonane z drzew liściastych ‒ są twardsze niż iglaste. Godne uwagi są takie gatunki, jak dąb i buk. Doskonałym rozwiązaniem są również blaty z drzew egzotycznych, na przykład mahoniowe. Drzewa egzotyczne dobrze radzą sobie z wilgocią i wysoką temperaturą.
- Blat lity vs. klejony ‒ kolejne pytanie, na które odpowiedzieć sobie będą musiały osoby myślące o zakupie blatu drewnianego do kuchni, brzmi ‒ czy lepiej kupić blat klejony czy lity? Blaty lite uchodzą za bardziej praktyczne, są trwalsze, rzadziej ulegają wypaczeniu, nie pękają. Blaty lite mają natomiast piękne usłojenie i naturalne nierówności.
- Blat olejowany vs. lakierowany ‒ kuchenny blat drewniany może zostać zabezpieczony poprzez olejowanie bądź lakierowanie. Blaty lakierowane są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości i odporne na działanie wilgoci. Blaty olejowane lepiej radzą sobie z wysokimi temperaturami, gorzej natomiast z wodą oraz plamami po winie czy owocach.
Podsumowanie
Kuchenne blaty drewniane wyróżniają się ponadprzeciętną estetyką, znakomicie współgrają z różnego typu dodatkami, sprawiają, że w pomieszczeniu jest przytulnie. Decydując się na taki blat, powinniśmy wziąć pod uwagę takie parametry, jak gatunek drewna, zabezpieczenie – olejowanie lub lakierowanie, a także to, czy blat wykonany jest z drewna litego, czy klejonego.